Portfölj
Kontakt

Berättelser från paddling i kajak

Kajaktur i Stockholms ytterskärgård
juli 2005

Flockens gemytliga gemenskap påminner om picknickande kompisgäng i Drakenbergsparken. Vadå himlen? Jag tror jag ska konvertera till buddismen och satsa på att bli säl i nästa liv.

Ytterskärgården i Stockholms Skärgård är något alldeles speciellt. Det finns en enkelhet, en spänning och en vildhet som jag tycker är otroligt lockande. Efter att ha åkt runt med en Petterssonbåt och senare med en öppen snipa så ska jag uppleva den från en kajak.

Jag paddlar iväg från Stavsnäs. Vid Rödkobbsfjärden blottar sig horisonten. Magiskt. Bortom den finns fortsättningen. Stannar för natten vid Gjusharan norr om Sandhamn. Finns det något vackrare än solnedgångar? Men de ska upplevas. De är omöjliga att avbilda utan att de blir kitschiga. Ok, William Turner har lyckats.


En av alla tusentals små kobbar

Jag är ivrig att komma iväg så jag vaknar av mig själv innan solen har gått upp. Det är stilla. Jag sätter kurs mot Gillöga. Rakt föröver stiger solen upp. Det glittrar i det stilla vattnet som ännu inte har krusats av någon vind. Illavarslande höga moln ligger kvar ute till havs sedan igår och lovar vind.


Soluppgång över Björkskärsfjärden
Vid Björkskärs Skärgård ligger ett 20-tal båtar. Ingen människa syns till. En attackerande tärna avslöjar att det sitter en havsörn på en klippa. Den sitter och duckar under attackerna ett tag innan den tröttnar och med tunga vingslag ger sig iväg.
Havsörn
De första Tordmularna dyker upp och verkar säga –Hej kompis, när de flyger ett varv runt mig för att sedan fortsätta sin färd. Horisonten drar så hårt så jag slarvar förbi Bastulunsen och alla de andra småkobbarna i Södra Lilla Nassa.
Gillöga på håll

Gillöga
Ska man sätta tänderna i bageriets bästa bakelse bör man gå långsamt till väga för att njutningen ska bli så stor som möjligt. Jag börjar med att sova middag på Flyttjan i södra Gillöga. På Yttervingen var det så mycket fåglar.

När jag vaknar har ett par tärnor slagit sig ner alldeles nära. Denna spensliga fågel som är så optimalt byggd att den flyttar längst av världens alla fåglar, till Antarktis. Räknar man ut hur långt en tärna flyttar under sitt liv så blir det längre än avståndet till månen.

Vinden har vridit sig så att sjön har spolat upp på platån där kajaken ligger. Den ligger kvar men paddeln har flyttat sig. Klantskalle. Det hade varit en taskig start att bli av med paddeln. Eller varför inte. Matte – killen som först paddlade genom Skärgården med bara händerna.

Tärnor på Flyttjan
Gliden runt bland Gilllögas oändligt antal öar. Det fattas ord. Ge varje stressad person en kajak och en dag på Gillöga så kommer de att bli hur coola som helst.
Lillskär på Gillöga

Gillögas gytter av små öar

Mitt på fjärden över till Utfredel hör jag dem. Sälarna. Precis som sist när jag såg dem, väster om Angödrommen, så ligger de på en slät grynna långt från andra öar. Frustande, gnyende, plaskande. Flockens gemytliga gemenskap påminner om picknickande kompisgäng i Drakenbergsparken. Vadå himlen? Jag tror jag ska konvertera till buddismen och satsa på att bli säl i nästa liv.

Vid Angödrommen var de inte alls speciellt nervösa men här ogillar de min närhet och glider av grynnan när jag är ca 150 meter ifrån dem. Vattnet för en säl är som hålan för en kanin. De nyfikna sälarna sticker upp sina huvuden på olika ställen och ser ut att undra vad detta är för en underlig figur. Nu är det ombytta roller nu är det de som tittar på mig.

Skymningen faller och jag tar mig till Östra Mannskärskobben i Ut-fredel. Efter en utsökt middag bestående av gulaschsoppa och pilsner, med dammsugare till dessert, somnar jag som en säl på en klippa. Mitt encentimeters liggunderlag kan inte riktigt simulera känslan av ett tjockt späcklager men sömnen kommer snabbt ändå.

Sälar i skymningen

Ösregn. Vinden har ökat och rivit upp en intensiv och krabb sjö. Jag provar på vågorna. Det känns ovant i början men efter ett tag kommer jag in i lunken. Genom att ta ett par kraftiga paddeltag och luta sig framåt i medsjö så får jag härliga långa surfar.


Ösregn vid Östra Mannskärskobben

Jag missar Lill-Gillöga men går iland på Tärngrundet i stället. Gräslöken, skirt rosa, vissen Johannesört intensivt roströd, renfanan lyser gul, blommande älggräs, malört……vackert. Ett gäng kärrsnäppor går omkring och letar föda bland klipporna. Trevliga fåglar det här. En koll med kikaren avslöjar att det är en spovsnäppa i flocken. En mer ovanlig fågel med svagt böjd näbb och roströd buk.


Blomsterprakt på Tärnskär

Renfana

Utterrumpan
På promenaden runt ön ser jag tre huggormar. En ringlar mitt på en klippa och stannar upp när jag kommer. När jag stannar, en meter från den, så fortsätter den lugnt längs ett nästan lodrätt berg genom det lilla fäste som lavarna ger. I fortsättning får det bli gummistövlar under promenaderna.


Huggorm på Utterrumpan

I en av de många vattensamlingarna, som kryllar av grodyngel, så ser jag något som först liknar små ålar, brunröda och ca 15 cm långa. En senare koll på webben visar att detta var en hästigel som tillhör de pionjärarter som i ett tidigt skede koloniserar nya vattenmiljöer.
Måste sänka tempot oftare. Genom att ligga på magen i en kvart och titta ner i en pöl så ser jag ett djur som jag aldrig har sett förut. Inte ens på TV. Och väldigt mycket enklare än att åka till det inre av Amazonas för att se något märkligt djur. Jag var där för tjugo år sedan förresten. Från vägs ände i östra Ecuador, Missauahi, var jag och min fru med på en fyra dagars guidad djungeltur. Färder med motordriven kanot, långa vandringar och övernattning i pålhus. Förutom ett fåtal insekter såg vi två papegojor, en kajmans röda ögon i mörkret, spår i leran från en tapir och en giftig orm. Quince minutos (femton minuter) kallade guiden Carlos den. Efter att han hade dräpt den med macheten kallade vi honom för Dos secundos (två sekunder).
Det begränsade antalet djur fick sin förklaring. Ett utbrett fiske med dynamit och gott om gevär hade sopat fullständigt rent.

Jag blir inte förvånad om den svenska naturen erbjuder ett av världens artrikaste och mest lättillgängliga ställen om man vill kolla på växter och djur.

Hästigel på Utterrumpan
Vinden börjar närma sig kuling på överfarten till Skarv. Nere i vågdalarna försvinner horisonten och vågorna tornar upp sig för att i nästa stund lyfta upp kajaken till toppen. Att vara på en båt i sådan här sjö är jobbigt eftersom det rullar så men en kajak går mest upp och ner och liksom suger sig fast i vattnet. Krängningarna tar man med höfterna. Det stänker rejält när jag träffas av brytande vågor. Det här är livet.
Du är tokig säger vissa. Men visst lockar de att åka i backar med andra färger när man har lessnat på att åka i de blåa och gröna i skidbacken.
På hela överfarten så träffas jag bara av en enda våg som är tillräckligt kraftig för att jag ska tappa balansen och behöva göra en stöttning med paddeln.

På botten av en vågdal

Skarvs Skärgård
Söderskäret borde nog vara ett fågelskyddsområde egentligen. Hundratals tordmular möter mig när jag paddlar runt ön. Så många har jag inte sett på någon annan ö i Skärgården. De flyger runt mig ett par varv och flyger sen tillbaka och ställer sig på sina favoritklippor. Jag undviker att gå iland för att inte störa.


Tordmular hälsar välkommen

Tordmular på Söderskär

Bodskär träffar jag Jonas och Holger som ligger inblåsta i sin mälar-22:a. Lång och smal med låga fribord och utan självläns i sittbrunnen. Ingen höjdare i hård sjö.

Bodskäret fungerade förr som fiskeläge eftersom det finns bra naturhamnar och eftersom det är en av de yttersta öarna. Här finns hällristningar från 16-1800-talet som är gjorda av fiskare.

Bodskär i Skarvs Skärgård
Tre tjejer har man. Många mäns dröm. Fru och två tonårsdöttrar. Ändå kan jag inte låta bli att sticka iväg och paddla eller vandra på olika ställen. Det är en störning säger Ingrid. Jag har aldrig brytt mig om att ställa diagnos men jag gissar att den skulle kunna lyda så här. –Patienten lider av periodiska återfall som ger sig uttryck i konkret uppsökande av reptila ursprungsbeteenden såsom långsamma vandringar, övernattningar under bar himmel på konstiga ställen eller färder till sjöss från punkt A till punkt A. Sjukdomen som troligtvis har legat latent har förmodligen blommat upp p.g.a. överkonsumtion av fantomentidningar i unga år och sedermera en uppsjö av äventyrsberättelser, National Geographic, äventyr med likasinnade mm. Något känt botemedel står inte att finna men det har observerats att överbelastning på jobbet, taskig ekonomi, prylbögeri och barnafödande har en tillfälligt bromsande effekt. Det är dock viktigt att hålla patienten under uppsikt så att han inte en dag tar och packar och drar för gott.


Österskär i Skarvs Skärgård

Ett varv runt söderskäret igen. Den här ön är magisk. Jag lämnar Skarv och sätter igång och vevar över Stenfjärden och stannar på Österskäret I Röder. Efter att ha gått ett varv runt ön dyker en fråga upp i mitt huvud. –Var fan är alla? Släta klippor, små miniatyrmyrar med hjortron, mängder med blåvingefjärilar, en skogstjärn, ja faktiskt, även fast det inte finns någon skog. På södra sidan har någon planterat en Scabrosa ros som har växt sig gigantisk i den uppspolade tången. En likadan ros cyklar jag förbi på väg till jobbet där den växer vid Södertäljevägen. Den är en lilleputt jämfört med den här. Två andra har hittat hit i alla fall. Två småspovar som brukar ta vägen förbi skärgårdsöar med kråkbär, står det i fågelboken. 


Den köttätande växten Sileshår

På Röder glider jag in i en sommaridyll. Ett femtontal före detta fiskebodar omgjorda till sommarställen, bryggor, gemensam bastu, utsikt mot horisonten. Samma fråga dyker upp i huvudet igen. –Var fan är alla? Inte en kotte som syns till. Mitt under industrisemestern. En vissen midsommarstång som lutar betänkligt är det enda som vittnar om att  det har varit folk här. Kom igen! Sill, koskenkorva och smågrodorna till midsommar. Tillbaka till Eken på midsommardagen i 60 knop i den nyinköpta ribbåten. Kanske ett till besök i augusti. Kräftor, Absolut och helan går. Är det skärgårn det? Det är ungefär som om man skulle skaffa barn och bara träffa dem på deras födelsedagar och julafton. Kanske är vi på väg dit också?

Får höra genom en kompis att Röderfolket inte alls är några ribb-båtsåkande jetsettare. Skit också. Men de kunde väl försöka hålla sig där och stå med blåstället på och rensa fisk när en Stockholmsbo för en gångs skull paddlar förbi deras jobbigt pittoreska fiskebodsgegga ute i havsbandet.

Röder - var fan är alla?

Söderarm
Tar norr ut över Udd-djupet till Söderarm. Monotont. Två timmars paddlande. Meditativt. Fjärden känns först lite skrämmande. Stor och öppen. Horisonten åt öster och ett diffust grått band av öar åt norr och väster. Väl ute på fjärden är tryggheten vattnet som finns nära. Det finns ju där hela tiden.

Äntligen ser jag både båtfolk och kajakister. Söderarm det är grejer det. Öarna grönskar. De större är bevuxna med snårig skog. Mitt på Klintaskär växer sälj och de största ormbunkar som jag någonsin sett och på Hummelskär växer 4 meter höga havtornsbuskar. Har man segelbåt är det svårt att hitta skyddade naturhamnar eftersom det är så grunt här. Båtarna får samsas om de få hamnar som finns. Har man kajak kan man komma sist och sno bästa platsen i en grund och spegelblank vik. Kvällen blir en märklig installation med finlandsbåtar som glider genom den kitschigt karamellfärgade solnedgången i väster och åskmoln vars intensiva blixtar lyser upp himlen i söder. Detta ackompanjeras av sälsång i fjärran. Sjörapporten lovar nordlig 10 till kuling 15.

Glöm det där med sälsång. På morgonens tur ser jag inte en säl. Det måste ha varit ljud från några stojande människor. Sälsång är inte helt lätt att beskriva men jag tycker att det låter som när man lägger örat till någons mage blandat med ljudet av badande barn.

Oavsätt sälar och ett ganska fattigt fågelliv så imponerar Söderarms skärgård. Stor-Mulan ligger svart och bitig och stångas mot de outtröttligt anfallande vågorna från Ålands hav. Vid ett landhugg erbjuder Klundrets topp en magnifik utsikt över övärlden. På några öar ligger små igenbommade fiskestugor med tillhörande brygga, gistgård, dass och stenhög. Stenen fungerade som barlast när fiskarna seglade ut till stugorna. Var fiskelyckan god var stenen utbytt mot fisk på hemvägen.

Två havsörnar lättar från Stångskär och glider över till Ramskär. Här ute är örnarna mycket skyggare än de i Mälaren. För att upptäcka dem innan de lättar måste man vara vaksam. När de flyger kan de förväxlas med hägern på långt håll men deras vingar är mer kupade och hägern har också sin karaktäristiska böjda hals.

Med vinden och regnet i ryggen över Södra Spjutspetsfjärden är det lättpaddlat. Utan att paddla går det nog i 2 knop och med i 5. Förvånansvärt torr är jag också tack vare ett hängselkapell som går upp till armhålorna. Över det har jag en regnjacka med dragkedjor under armhålorna (för mig fungerar inte goreTex när jag anstränger mig. Svetten måste ventileras ut på annat sätt) samt vanliga paddelvantar.


Med vinden i ryggen över Södra Spjutspetsfjärden

Norrpada
Norrpada liknar ingen annan skärgård jag har sett med sina höga runda klippor. Det känns som att de är gjorda i dubbla skalan mot andra öar.

Från den södra viken på Idskär finns bara en stig upp eftersom idegranen bildar en tät ogenomtränglig vägg. Undervegetation saknas helt. Stigen, eller tunneln rättare sagt, blir tätare och tätare och mot slutet känns det mer som att vara med om en förlossning än en skogspromenad. Automatiskt börjar jag leta efter referenser för att kunna hittat tillbaka i denna svårnavigerade snårskog.

Vägen upp från södra viken på Idskär.

Paddlar du ensam? Ja, ibland. Det finns något trivsamt i en vald ensamhet. På något sätt känns det lättare att framkalla känslan av att vara delaktig i naturen när man är ensam. Att lägga all koncentration på det som sker nu. All låta de fem sinnena syn, hörsel, lukt, känsel, smak fylla nuet till 100% precis som jag upplever att barn, fiskmåsar och gäddor gör. Visst är det kul att göra saker tillsammans med andra men det är lätt att fokus läggs på något annat än naturupplevelsen. Typ;
- kan du plocka ihop tältet idag?
- Jag vet inte hur man gör och jag har faktiskt diskat varje dag.
- Jamän, hur kul tror du att det är att alltid laga maten?
- Du har ju sagt att du gillar att laga mat.
- Jag kan väl inte rå för att du tycker att allt är tråkigt.
- Det där var väl jävligt onödigt.
- ………
Eller typ 2
- skaru hare en stänkare?
- Ja, för fan.
- Grappa, fint som tusan.
- Oj, det var skillnad. Den som jag drack senast var som rena rama rävgiftet.
- Du, italienarna gör det viss på det som blir över när de har pressat saften ur vindruvorna.
- Va, menar du att det här är gjort på någon jävla komposthög?
- Skit samma. Skål för de där punkliande spagettiätarna där nere i stöveln.

Sådan här småtrevlig konversation klarar man sig ju inte utan men ibland kan det vara kul att hoppa över den och sätta fokus på något annat.

Lördag 23 juli
Duggregn. Vinden har vänt från nordlig till sydlig. Det känns motigt att kliva ur snarkstruten men efter att ha flyttat till en vik med lä, ätit gröt och badat så leker livet igen. Det pratas om ”Biffen, Bilen och Bostaden” på radion. Stefan Edmans förslag till regeringen för att skapa ett hållbart samhälle. Alla bränsletörstiga båtar får sig nog en råsop där också. Segelbåtar och kajaker klarar sig.

Sneddar över Örafjärden till Vidingsöra. Ytterligare ett naturreservat. Det här är så nära tropisk regnskog man kan komma. Höga alar bildar ett högt lövtak. Ormbunkar, skogshallon och brännässlor bildar tät Undervegetation. Fåglarnas varningsrop, som en entonig inåtvissling, och deras nervösa beteende skapar en spänning i luften. Men den här ön kräver mycket av besökarna. En semesterfirande badfamilj skulle tröttna på fem minuter. Denna ön bör avnjutas men stövlar med höga skaft, långbyxor, helst myggnätshatt mot alla bromsar, tubkikare. Det blir till och med för mycket för mig.


Vidingsöra - åk inte hit!

Rödlöga
Då är det betydligt trevligare på Rödlöga. Handelsbod, café och en snitslad bana som går runt bland röda stugor och över stock och över sten. Blåställsgubbarna står och ljuger med ett par nyfiskade abborrar i näven och småbarnspappor från storstan har bytt ut träningsmaskinerna mot att gräva med grep i potatislandet. Jag är rädd för att snubbla över några kamerakablar eller höra någon som ropar ”tagning 37 kameran går” och ryckas upp ur denna illusion och upptäcka att detta bara är tillfälliga kulisser för inspelning av Saltkråkan 2. Men nej, det här är på riktigt.


Rödlöga

Åter till Eken
140 spänn extra för att ta med kajaken på Waxholmsbåten ända in till Strömkajen. Otroligt billigt och smidigt. Väl framme så passar jag på att ta en tur genom sommarstockholm. Skön sång från jazzfestivalen, slammer från Grönan och lampor som speglar sig i det svarta vattnet. Jag slussar för första gången med kajak och när mörkret har fallit glider jag in till bryggorna vid Fridhemskanotisterna samtidigt som en partybåt sakta glider förbi och spelar Per Gessles - Jag går och fiskar.


Gröna Lund