Portfölj
Kontakt

Berättelser från paddling i kajak

Filosofi för maximerad naturupplevelse

Öppna sinnena och färdas i samspel med naturen.

Det går undan på motorvägen. Flygplan går ändå fortare. Ju snabbare desto bättre gäller i de flesta fall om man vill till ett annat ställe än där man befinner sig men om syftet med resan är att uppleva ett område är det snarast så att man upplever mer ju saktare man färdas.

Att paddla kajak är att sitta i vattnet och nästan ljudlöst färdas fram i samspel med naturen såväl i stiltje på små sjöar som i hård sjö på öppet hav. Farkosten har optimeras genom årtusenden av jägarfolk och under de senaste 100 åren har nya material och nya lösningar anpassat kajakerna efter den moderna människan. Sittandes i en kajak är alla sinnen vidöppna utan att störas. Det ger en unik här-och-nu-känsla som gör att man ofta upplever färden som intressantare än platsen man kommer till.

Sverige är ett fantastiskt land med starkt skiftande naturtyper, olika klimat vid olika årstider och ett växt och djurliv som är enastående. Med en bil och en kajak kan man ofta ta sig ut till havs eller till en å i vildmarken på ett par timmar. Vill man bara ta en kvällstur finns det vattendrag på de flesta ställen. Eftersom jag bor i Stockholm paddlar jag ofta under stadens broar, bland Mälarens övärld eller provar någon ny sjö. Vill man ha ytteligare spänning kan man ge sig ut på udda tider på dygnet eller då vädret är sådant att de flesta väljer att sitta inne och kura.
Försök att uppleva lika mycket i en Daycruiser. På samma tid som det tar att vårrusta skiten så kan man paddla från Stockholm till Finland.

Om man besöker Louvren är det dumt att börja springa till andra änden av museet för att se på målningen som är längst bort. Om det skulle vara tillåtet att åka motorcykel runt i museet så skulle konstupplevelsen förmodligen minska med farten. Stora upplevelser har sällan med avstånd eller hastighet att göra. Det viktigaste är att öppna sinnena och göra sig mottaglig för dem.

Häckande fiskgjuse 10 minuter från Paddelklubben i Stockholm. För att stöta på havsörn får man paddla i en timme.