Portfölj
Kontakt

Berättelser från paddling i kajak

Tankar kring säkerhet vid paddling i havskajak.
Vad som är rätt eller fel när det gäller säkerhet vid paddling är individuellt eftersom kombinationen kajak - paddlare - yttre omständigheter, kan varieras i det oändliga. Det är viktigt att var och en har tänkt igenom möjliga situationer och att man har fler olika lösningar på problem som kan dyka upp

Här är mina tankar om säkerhet vid paddling i havskajak:
• Undvik platser och tidpunkter då det är mycket båttrafik. Du vet inget om de som du möter och en kajak syns inte speciellt bra.
• undvik att hamna i vattnet - lär känna dina begränsningar genom att paddla i hård vind med brytande vågor nära land (pålandsvind) när vattnet är varmt, träna låga och höga stöttningar och eskimåsväng så att de sitter i ryggmärgen. Träna kamraträddning och bogsering med paddelpolare. Fortsätt att träna under realistiska förhållanden.
• ha paddel och kajak förbundna med en gummicord, ha reservpaddel på akterdäck som du når från sittbrunnen, ha en fast monterad fotpump så att du kan pumpa och paddla samtidigt
• hamnar man trots det i vattnet tror jag att "re enter and roll" och i sista hand att klättra upp i kajaken är det som gäller. För att göra kajaken stadig har jag uppblåsbara pontoner lättåtkomligt på akterdäck medans andra gillar paddelflottör. Har man vält så är det förmodligen sådan sjö att man inte klarar att klättra upp i kajaken utan extra stöd.
• Att enbart lita till sin flytväst eller torrdräkt är farligt. Och att lita på att ens paddelpolare drar upp en är inte heller någon bra idé. Är sjön bråkigt riskerar man även deras säkerhet vid en hjälpinsats.

Hoppas det inte avskräcker. Störst risk att skada sig vid en kajaktur är nog ändå genom att ramla på hala stenar i strandkanten, undvika att skydda sig för solen eller helt enkelt för att man låter bli och paddla så att man dör i förtid p.g.a. taskig kondis eller långtråkigt levene.

Mörbultad men levande. Ingvar brevid sin kajak efter att han blivit påkörd av en motorbåt i full fart i närheten av Drottningholms slott en solig sommardag. I båten satt två, förmodligen påtända, väldekorerade män och på släp hade de en polare i gummiring. Att deras fokus var mer på polaren i ringen än framåt behöver väl knappast påpekas. Deras vänlighet sträckte sig till att skjutsa Ingvar och vraket till kanotklubben. Sedan drog de därifrån. Bussigt.
Här är en annan historia om närkontakt.

Peter tog en tur och hade inte uppsikt bakåt samtidigt som ett gäng packade ryssar i en snipa var på utflykt och hade dålig uppsikt framåt. De kolliderade men ryssarna fortsatte sin färd.
Som tur var så återvände de efter tio minuter och drog upp en chockad Peter ur vattnet, tömde kajaken, satte tillbaka honom i kajaken och puttade iväg honom i riktning mot kajakklubben.
Efter det så slutade han paddla och några år senare när jag träffade honom hade han nyligen gift sig med en fyrabarnsmor.